Rättipäivät

Kuten rakkaalla lapsella, kuukautisillakin on monta lempinimeä kuten menkat, mensut ja moonikset. Murrosiästä muistuu elävästi mieleen ne kiusaannuttavat hitaasti hiipivät hetket, kun telkkarista tuli tamponimainoksia. Nuorena kilpauimarina koin mainoksista ärsyttävimmäksi sen yhden, missä kepeänhuolettomasti huudahdettiin ”Mitä yhteistä on uimaritytöillä”. Ei tosiaan mitään, jos minulta tai muilta kilpauimaritytöiltä olisi kysytty.

Eräskin kavereistani lähti häveliäisyyssyistä hakemaan monen kilometrin päästä terveyssiteitä kaupasta, ettei kukaan tuttu tulisi vastaan. Tietenkin kassajonossa perään tuli samalla luokalla oleva poika. Toinen ystävämurkku oli perheensä kanssa melontaretkellä Lapissa, kun aavalla järvenselällä nousi myrsky. Samaan aikaan kun alkoi jyrähdellä, kanootissa istuessaan hänen housuissaan alkoi karmiva äksön kun kuin salamaniskusta hänellä alkoivat Ne. Puolukkaviikot. Hillopäivät. Tukaluuden maksimoimiseksi kuukautiset muistuttivat enemmän Niagaran putousta kuin Lemmenjoen tunturipuroa.

Lääketieteellisesti epäsäännöllisiä ja ennalta-arvaamattomia kuukautisyllätyksiä suurempi ongelma on kuitenkin kuukautisten puuttuminen. Tiedetään, että kuukautishäiriöiden suhteen ovat riskiryhmässä erityisesti ne jotka paljon treenaavat runsaasti, ja erityisesti ne joilla kehon rasvapitoisuus on niukka. Kuukautishäiriöitä esiintyy suhteellisesti eniten lajeissa, joissa ihannoidaan hoikkuutta. Oikealla ravitsemuksella ja kuukautiskierrolla on tärkeä osuus koko kehon hyvinvoinnissa, ja erityisesti kasvuikäisen luuston aineenvaihdunnassa. Nuorilla urheilijoilla, joilla kuukautiset puuttuvat, on 3-4 kertainen luuston murtumariski verrattuna niihin joilla kierto toimii normaalisti.

Varsin usein tapaan vastaanotollani nuoria urheilijatyttöjä (niitä uimareitakin) joille on kehittynyt luuston rasitusvamma. Vastaanotolla juttelemme treenaamisesta ja elintavoista laajemminkin, jolla kartoitan mahdollisia riski- ja taustatekijöitä murtumille. Painon lasku, treenimäärän muutokset tai muutokset syömiskäyttäytymisessä, kuten erikoisruokavalioiden aloittaminen ilman erityisiä terveydellisiä perusteita, herättää minussa mietteitä voisiko taustalla olla syömishäiriö tai jonkinlainen muu psyykkinen kuormitustekijä, joka on johtanut elimistön väsymiseen ja murtuman kehittymiseen.

Usein unohdetaan, että nuorella urheilijalla voi olla ravitsemus- tai syömishäiriö, vaikka hän olisi normaalipainoinen tai painossa ei olisi tapahtunut merkittäviä muutoksia. On myös havaittu, että normaalipainoiselle syömishäiriöiselle ravitsemushäiriö voi heikentää luuntiheyttä ja myös heillä on osteoporoosiriski olemassa vaikka kuukautiskierto olisikin normaali. Mahdollisimman varhaisessa vaiheessa todettuna ongelmien hoito on yksinkertaisempaa ja mahdolliset seurannaisvaikutukset jäävät pienemmiksi. Tiedetään, että nuoruudessa sairastettu ravitsemus- ja luuston aineenvaihduntahäiriö saattaa vaikuttaa kehon toimintaan myöhemmälläkin iällä. Kuukautisasioista keskusteleminen on tärkeää. Tyttöurheiljoiden kanssa kannattaa jutella avoimesti, vaikka he olisivat yhtä harvasanaisia keskustelukumppaneita ja häveliäitä naisenalkuja kuten minä ja uimarikaverini aikoinaan.