Salapullan selkävaiva

Tulipa kerran vastaanotolle koko aikuisikänsä urheillut kolmikymppinen nainen. Vaivakseen hän kertoi pitkään jatkuneen alaselkäsäryn. Hän oli harrastanut urheilua kaikkiruokaisesti laidasta laitaan, viimeisimpänä intohimona pitkänmatkan juoksu, josta hän oli sittemmin siirtynyt rollerderbyyn.

Rollerderby on nopeatempoinen joukkuepeli, joka on rantautunut Amerikan mantereelta Suomeen. Suomessa laji on melko uusi, mutta USAssa sitä on pelattu silloisin säännöin 1880-luvulta lähtien. Rollerderbyssä rullaluistellaan viisihenkisissä joukkueissa, jotka kilpailevat toisiaan vastaan ovaalinmuotoisella kaltevalla tai tasapintaisella radalla. Rollerderby –ottelua kutsutaan boutiksi. Yhden boutin peliaika on 2x30minuuttia ja nämä jaksot koostuvat kahden minuutin eristä eli jameista. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon pisteitä yhden jamin aikana, sekoittaa vastustajan pelikuvioita ja estää näitä kartuttamasta pistetiliään. Rollerderbyssä joukkueet luistelevat tiiviinä ryhmänä, packissa. Jammeri, joka pääsee ensimmäisenä luistelemaan ryhmän läpi rikkeettä, on lead jammer. Hänellä on oikeus keskeyttää kaksiminuuttinen erä ennen sen loppua. Jammerit saavat pisteitä aina ohittaessaan vastapuolen pelaajan toisesta ohituskerrasta lukien. Pelaajat voivat estää vastapuolen pelaajia vartalollaan blokkaamalla ja antamalla hittejä. Tuomarit valvovat, että pelaajat toimivat sääntöjen mukaan ja sääntörikkomuksista annetaan jäähyjä. Vaikka rollerderby on showhenkinen laji pelaajanimineen ja –numeroineen, kyse on vauhdikkaasta kontaktilajista.

Rollerderbypotilaani, pelaajanimeltään Salapulla, oli nyt siis hakeutunut urheilulääkärille selkäkivun vuoksi. Letkeästi liikkuvasta Salapullasta oli tullut etukumarassa köpöttelevä murheellinen liikkuja. Luistin ei kulkenut eivätkä blokkaukset ja hitit irronneet, koska jatkuva selkäkipu esti kontaktillisen pelaamisen ja viime aikoina jopa tasamaalla kävelemisen.

Lantio muodostaa holvimaisen rakenteen – luisen lantiorenkaan – joka tehtävänä on, ei enempää eikä vähempää- kannatella kehon painoa. Lantion takaosassa on ristiluu (os sacrum), johon lonkkaluut niveltyvät. Vastaanotolla totesin Salapullan ristiluun kipeän aristavaksi ja magneettikuvaus vahvisti epäilyn ristiluun rasitusmurtumasta. Salapullan ongelma oli alkanut kehittyä lajivaihdoksen jälkeen, kun intensiivinen ja innolla aloitettu uusi laji rasitti taakkaa kannattelevaa lantiorengasta luun väsymiseen sakka.
Murtuma oli alkanut kehittyvä, koska rollerderbyssä kehoon kohdistuva rasitus poikkeaa juoksusta ja liian nopeasti aloitettu, yksipuolinen harjoittelu johti erityyppiseen kuormitukseen tottumattoman ristiluun väsymistilaan ja rasitusmurtumaan.

Silloin tällöin ristiluun rasitusmurtuman taustalla on osteoporoosi eli luun lujuuden alentuminen. Luun lujuuteen vaikuttaa sekä luukudoksen määrä että laatu. Salapullan luuntiheysmittauksessa ei tullut esille varsinaista murtumalle altistanutta luukatoa, ja siitä oli olimme molemmat oikein tyytyväisiä. Määräsin Salapullalla kolmen kuukauden pakkolevon murtuman parantumiseksi, minkä lisäksi hän aloitti aktiivisen fysioterapiakuntoutuksen päästäkseen takaisin täyteen derbykuntoon.

Kuva © Erika Belazreg