Skotlannin hirviö

Pari vuotta sitten naisten jalkapallomaajoukkue pelasi Skotlannin naisten maajoukkuetta vastaan ensin kotona, sitten vieraissa. Suomi voitti kaksoismaaottelun ensimmäisen osan 1-0. Peliä seuraavana päivänä joukkue matkusti Edinburghiin valmistautumaan toiseen peliin. Valmistautuminen sujui hyvin ja pian hotellilla oli käynnissä normaalit peliä edeltävät rutiinit, fysioterapeuttien listat täyttyivät pelaajien pikkuvammojen hoidoista ja valmentajat kävivät palavereja pelaajien ja taustatiimin kanssa. Peliä edeltävänä päivänä joukkue kävi ihastelemassa viehättävää Edinburghin keskustaa kiertoajelulla ja osin jalkaisin kaupungin keskustaa kierrellen.

Takaisin hotellille palattua huomasimme hotellin johdon lähestyneen vieraitaan kohteliaalla ja hyytävällä kirjeellä, joka oli työnnetty jokaisen majoittujan huoneen oven alta kuin vaivihkaisesti takavasemmalta livauttaen. Kirjeessä kerrottiin, että hotellissa kiertää ärhäkkä vatsatautiepidemia, jota pyritään jäljittämään. Loppusanoina pahoiteltiin tästä johtuvaa mahdollista epämukavuutta ja toivoteltiin hyvää loppumatkaa. Kirjeen luettuaan yksi jos toinenkin alkoi tuntea itsensä sairaaksi pelkästä ajatuksesta.

Viruksen aiheuttamat vatsataudit ovat perusterveelle vaarattomia, mutta ikäviä sairauksia. Virusvatsataudin itämisaika on yleensä muutamia päiviä, joka joukkueemme kohdalla käytännössä tarkoitti sitä, että tauti oli jo saatu jos oli tullakseen. Hotellin henkilökunta pyrki parhaansa mukaan rajoittamaan taudin mahdollista leviämistä, buffetpöydän valikoimaa rajoitettiin pakattuihin tuotteisiin ja hotellin pöydille ja käytäville ilmestyi desinfiointipulloja käsien puhdistusta varten. Paikaliset terveysviranomaiset olivat käyneet ottamassa näytteitä mahdollisista tartunnan lähteistä.

Tunti ennen peliä kaatui petiin ensimmäinen pelaaja. Pelin aikana sairastui noin puolet joukkueesta ja loput muutamaa lukuun ottamatta seuraavaan päivään mennessä. Itse pelissä Suomen joukkueen esitykset muistuttivat monenkirjavan harrastelijaporukan suoritustasoa verrattuna pari päivää aiemmin pelattuun otteluun. Vaikka suomalaiset tulivat lähes joka tilanteeseen jäljessä ja altavastaajana, jälleen nähtiin ettei suomalainen anna hevillä periksi, vaikka vatsataudin hiipivät alkuoireet hidastivat, heikensivät ja väsyttivät pelaajia. Pelissä nähtiin hampaaton Suomi ja rökäletappion kärsinyt joukkue suuntasi pönttöjen ja pyttyjen ääreen sairastuvaksi muuttuneelle hotellille. Siitä alkoi raivokas tautiralli, kun tulosta tehtiin molemmista päistä ja yksi toisensa jälkeen merkattiin sairaiden kirjoihin.

Pari viikkoa matkan jälkeen sain tyylitellyn kirjeen hotellin johtajalta, tällä kertaa sähköpostiini. Viestin liitteeksi oli laitettu paikallisen kansanterveyslaitoksen suorittamien laboratoriotutkimusten vastavalmistuneet tulokset, joiden perusteella Suomen kaatajaksi paljastui Skotlannin lisäksi norovirus. Tällä kertaa voitiin kirjaimellisesti todeta, että paska reissu, mutta tulipa tehtyä.